Ziekmelden bij arbeidsconflict
Een conflict op de werkvloer kan leiden tot ziekte. Dit wordt ook wel situatieve arbeidsongeschiktheid genoemd.
✓Maximale inzet voor juridische zekerheid: Ik doe er alles aan dat u niets over het hoofd ziet.
✓Persoonlijk en strategisch advies: Niet alleen juridische bijstand, maar ook slimme onderhandelingstips en een klein beetje humor voor de sfeer!
✓Altijd bereikbaar en support: Of het nu gaat om een cruciaal overleg of een lastige onderhandeling, ik sta voor u klaar om u te steunen.
Ziekmelding | arbeidsconflict
Soms leidt een conflict op de werkvloer tot een ziekmelding van de werknemer. Dit wordt ook wel situatieve arbeidsongeschiktheid genoemd.
Soms is een werknemer bang om ziek te worden vanwege het conflict en meldt zich daarom ziek. In andere gevallen is de werknemer echt ziek geworden vanwege het conflict.Het is daarom van belang om onderscheid te maken tussen twee situaties van situatieve arbeidsongeschiktheid. Deze worden hierna besproken.

Niet-medische situatieve arbeidsongeschiktheid
Allereerst de situatie van niet-medische situatie arbeidsongeschiktheid. Deze situatie kan zich voordoen wanneer bij de werknemer de angst leeft om ziek te worden vanwege een arbeidsconflict. In dit geval is geen sprake van een beperking van psychische of medische aard. Wordt in dit geval het conflict weggenomen, dan is de werknemer weer in staat om zijn arbeid uit te voeren en is van ziekte geen sprake meer. Doet zich deze situatie voor dan mag van de werkgever verwacht worden dat hij het initiatief neemt om het arbeidsconflict op te lossen. De werknemer dient hieraan mee te werken. Doet hij dat niet, dan loopt hij het risico dat de werkgever de loondoorbetaling kan stopzetten Wanneer sprake is van niet-medische arbeidsongeschiktheid dan is het ontslagverbod niet van toepassing.

Medische situatieve arbeidsongeschiktheid
In een andere situatie kan een arbeidsconflict wel leiden tot beperking van psychische of fysiologische aard. Denk hierbij aan een geval waardoor de werknemer overspannen is geraakt als gevolg van een arbeidsconflict. Wordt in dit geval het arbeidsconflict opgelost, dan verdwijnt de ziekte niet direct. In deze situatie is sprake van medische situatieve arbeidsongeschiktheid en de regels die normaal gesproken van toepassing zijn bij ziekte, gelden in dit geval dus ook. De bedrijfsarts zal in dit geval worden ingeschakeld en de werkgever is verplicht het loon gedurende 104 weken door te betalen. Daarnaast dienen werkgever en werknemer zich in te zetten voor re-integratie. Ook is het ontslagverbod van toepassing.
Hieronder vindt u een overzicht van genoemde gevallen van situatieve arbeidsongeschiktheid.

Medisch situatief | Niet-medisch situatief |
---|---|
Artikel 7:629 BW (70% loondoorbetaling) | Artikel 7:628 BW (geen arbeid, wel loon) |
Re-integratieverplichting is van toepassing | Re-integratieverplichting niet van toepassing |
Opzegverbod is van toepassing | Opzegverbod is niet van toepassing |
Meer over situatieve arbeidsongeschiktheid leest u hier.
Neem direct contact op

Heeft u hulp nodig bij ziekmelden vanwege een arbeidsconflict?
Cees Heebink

Sun de Rover

Hanno Muys
