Het uit elkaar gaan van een werkgever en werknemer wordt vaak ontslag genoemd. Juridisch gezien is hiervan echter lang niet altijd sprake. Om het een en ander niet ingewikkeld te maken, gebruik ik hierbij toch het containerbegrip ontslag. Zo blijft het voor u overzichtelijk en bij vragen weet ik wat u bedoelt.
Soms gaat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst eenvoudig door als werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Ondanks dat deze procedure eenvoudig is, is een fout makkelijk gemaakt en dit moet vermeden worden. Neem daarom contact met mij op wanner u een arbeidsovereenkomst wilt beëindigen.
Bovendien is het belangrijk om te weten dat werknemers bij ontslag of in het geval dat een contract niet wordt verlengd recht hebben op een financiële vergoeding, de zogenoemde transitievergoeding.
De meeste ontslagzaken worden afgehandeld door midden van een vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst worden de afspraken gemaakt onder welke voorwaarden en met welke eventuele beëindigingsvergoeding tot ontslag kan worden overgaan. Voor een werknemer geldt dat hij niet te snel akkoord moet gaan met het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst. Meestal valt na een eerste aanbod nog wel te onderhandelen met betrekking tot afspraken en met name ook de transitievergoeding en in veel gevallen ook de kosten voor de juridische bijstand.
Een ontslagprocedure is vrijwel nooit eenvoudig. Een verkeerde zet in het proces kan leiden tot een hoop ellende en het verergeren van de situatie. Bovendien kan het u als werkgever een hoop geld kosten wanneer u de juiste procedures niet volgt. Als u te maken hebt met een (voorgenomen) ontslag, raad ik u aan dit te bespreken met een arbeidsrechtjurist en bij Vos Legal bent u aan het goede adres.
Hebt u als werkgever of werknemer andere vragen over het ontslag of over een beëindigingsovereenkomst? Neem gerust contact met mij op. Ik neem uw zorgen graag uit handen.